Tűzvédelmi üzemeltetői ellenőrzés

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet alapján az üzemeltető köteles a tűzvédelmi műszaki megoldások üzemeltetői ellenőrzéséről a jogszabály által meghatározott időközönként és módon gondoskodni, és a tűzvédelmi üzemeltetési naplóban dokumentálni.

Az előírás éppúgy vonatkozik a gazdasági társaságokra, mint a lakóépületekre. Utóbbinál a közös képviselő, társasházkezelő, vagy a lakásszövetkezet elnöke minősül üzemeltetőnek. Ők nem feltétlenül tűzvédelmi szakemberek, és a jogszabály megengedi, hogy tűzvédelmi szolgáltatóra bízzák ezt a feladatot.

Jogszabály vagy hatóság által előírt tűzoltó készülék üzemeltetői ellenőrzésének elmaradásáért a tűzvédelmi hatóság 30 000 – 1 000 000 forintig terjedű tűzvédelmi bírságot szab ki. A hő- és füstelvezető rendszer esetében 50 000 – 1 000 000 forintig terjedhet a bírság.

A Lánglovagok Kft. Budapesten és vonzáskörzetében vállalja a tűzoltó készülékek, hő- és füstelvezető rendszer, beépített tűzjelző berendezés, biztonsági világítás, megvilágított menekülési jelek (irányfények), tűzgátló és füstgátló nyílászárók üzemeltetői ellenőrzését, annak jogszabály szerinti dokumentálását.

Figyelem! Az üzemeltetői ellenőrzés nem a karbantartás, mindkettő kötelező, eltérő tevékenység, a kettő nem váltja ki egymást.

Bízza szakemberre a feladatot, kérjen ajánlatot most!

Az üzemeltetői ellenőrzés mindennek az alapja. Nem csupán a szakszerű elvégzése fontos, hanem a jogszabályi előírások szerinti dokumentálása is.