Tűzvédelmi szakember gazdálkodó szervezeteknél

A 9/2015. (III. 25.) BM rendelet szerint a gazdálkodó szervezeteknél tűzvédelmi szakágazatban foglalkoztatottak közül legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt minimum havi 8 órában kell foglalkoztatni vagy megbízni egyebek között akkor, ha gazdálkodó szervezet olyan épületrészt, épületet üzemeltet, vagy bérel,

 • amelyben tömegtartózkodásra szolgáló, de legfeljebb 500 fő befogadóképességű helyiség található,
 • amely összesített befogadóképessége meghaladja az 500 főt, de legfeljebb 2000 fő, vagy
 • amelyben menekülésben korlátozott személyek elhelyezése, ellátása, kezelése, nevelése, oktatása, gondozása történik és e személyek egyidejű létszáma meghaladja a 20 főt, de legfeljebb 100 fő.

Felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt kell foglalkoztatni vagy megbízni havi legalább 16 órában egyebek között akkor, ha a gazdálkodó szervezet olyan épületrészt, épületet üzemeltet, vagy bérel,

 • amelyben 500 főt meghaladó befogadóképességű helyiség található,
 • amely összesített befogadóképessége meghaladja a 2000 főt, vagy
 • amelyben menekülésben korlátozott személyek elhelyezése, ellátása, kezelése, nevelése, oktatása, gondozása történik és e személyek egyidejű létszáma meghaladja a 100 főt.

Menekülésben korlátozott személy alatt az olyan személy értendő, aki életkora – 0–10 éves vagy 65 év feletti –, értelmi vagy fizikai-egészségi állapota alapján, esetleg külső korlátozás miatt önálló menekülésre nem képes. Ez alapján bölcsődék, óvodák, iskolák, idősek szociális intézménye esetében is felmerül a tűzvédelmi szakember kötelező foglalkoztatása.

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján ha az üzemeltető – aláírt megállapodással, megbízással dokumentálva – megfelelő szervezettel, illetve tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személlyel vagy szolgáltatás igénybevételével nem gondoskodik a létesítmény tűzvédelméről ott, ahol ezt jogszabály előírja, 50 000 – 500 000 forintig terjedő tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező a tűzvédelmi hatóságnak.

A Lánglovagok Kft. felsőszintű tűzvédelmi szakképzettséggel rendelkező szakemberrel Budapesten és környékén kedvezményes áron, havi átalánydíjjal vállalja a következő feladatokat a kötelező foglalkoztatás, megbízás keretein belül:

 • Rendszeres tűzvédelmi bejárás, a tapasztaltakról jelentés készítése;
 • Tűzvédelmi üzemeltetői ellenőrzések elvégzése;
 • Munkavállalók tűzvédelmi oktatása;
 • Előzetesen bejelentett tűzvédelmi hatósági ellenőrzés előtt rendkívüli bejárás a tűzvédelmi bírság elkerülése érdekében;
 • Tűzvédelmi hatósági ellenőrzésen való részvétel, az üzemeltetőnek segítségnyújtás, hogy „egy nyelvet beszéljen” a katasztrófavédelem munkatársaival, és jogszerű keretek között történjen az ellenőrzés;
 • Tűzvédelmi felülvizsálatokat, karbantartások végző szolgálatók helyszíni munkájának felügyelete, segítése;
 • Tűzvédelmi tanácsadás.

A katasztrófavédelem 2019-es ellenőrzési terve szerint a középiskolákban tartanak kiemelten tűzvédelmi hatósági ellenőrzést. Ahol nincs tűzvédelmi szakember foglalkoztatva, ott biztosan bírságolnak, ráadásul a szakember hiánya miatt még számtalan hiányosság fordulhat elő, ami szintén bírságot vonhat maga után.

Ne habozzon, vegye fel a kapcsolatot velünk most!

Budapesten és Pest megyében kedvező áron állunk rendelkezésre.